Evde Yapılabilecek En Basit Yoga Hareketleri

Evde Yapılabilecek En Basit Yoga Hareketleri

19 Temmuz 2024

Vücudunuzu güçlendirirken zihninizi de dinlendirecek olan rahatlatıcı yoga hareketleri ile esnek ve güçlü bir bedene ve dingin bir zihne sahip olabilirsiniz.

Son yılların en popüler aktivitelerinden olan Yoga, her yaş grubuna hitap eden teknikleri ve evde rahatlıkla uygulanabilecek temel pozlarıyla günlük egzersiz rutininizi tamamlamanıza yardımcı olabilir. Evde yoga yapmak için gerekli olanlar ve temel yoga hareketleri ile kendi serüveninize ilk adımı atabilirsiniz.

Evde Yoga için En Basit Hareketler

Evde yoga yapmanın en büyük avantajı, zamanı ve yeri sizin belirliyor olmanızdır. Haftada en az iki kere yapacağınız tek kişilik yoga hareketleri ile esnek, güçlü bir bedene ve dingin bir zihne sahip olabilirsiniz. Başlamadan önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar var.

• Yogaya başlamadan önce mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz. Aksi durumda sakatlanabilirsiniz.

• Öne ya da geriye doğru esneme pozisyonlarında beden yaylanarak esnetilmemeli. Yavaşça eğilerek bedenin izin verdiği yere kadar gidilmeli.

• Pozlarda altmış saniye durulmalı. Pozlar arası geçişler için on beş saniye yeterli olacaktır.

• Pozlarda burundan nefes alınmalı yine burundan verilmeli.

• Pozlar beden zorlanarak yapılmamalı.

Sukhasana (Meditasyon Oturuşu Pozu)

Yoga hareketleri arasında yer alan temel pozisyonlardan biridir. Bağdaş kurarak oturun, sırtınızı dik pozisyona getirin. Dik durmakta zorlanıyorsanız duvara yaslanabilir ve kalçanızın altında yükselti sağlayacak şekilde yoga blok ya da katlanmış bir battaniye koyabilirsiniz. Ellerinizi dizlerinizin üzerinde konumlandırabilirsiniz.

Tadasana (Dağ Duruşu)

Bu bir başlangıç duruşudur. Yalnızca ayakta durma gibi görünebilir ancak bedeninizde yarattığı etki çok farklıdır. Ayaklarınızı tamamen bitiştirin. Denge problemi yaşayanlar omuz genişliğine kadar açabilir. Omurganız dik, bakışlarınız ileride ve kollarınız bedeninize bitişik olacak şekilde durun. Ayak tabanınızın tamamen yerle temas ettiğinden emin olun. Bacaklarınız düz pozisyonda olmalı ancak kilitlenmiş olmamalı. Bedeninizi başınızın üzerinden yukarıya doğru çeken bir ip hayal edin ve duruşunuzu bozmadan bedeninizin yükseldiğini hissedin.

Pada Hastasana (Ayakta Öne Eğilme)

Ayaktayken öne doğru eğilme pozudur. Tadasana’dan geçiş yapılabilir. Önce nefes alın, nefes vererek öne doğru yavaşça eğilerek, kollarınızı çok zorlamadan yere dokunmaya ve başınızı gövdenize doğru yaklaştırmaya çalışın.

Marjaryasana - Bitilasana (Kedi İnek Pozu)

Rahatlatıcı yoga hareketleri arasında yer alan, sırtı ve bel için en çok uygulanan yoga pozlarıdır. Dizleriniz ve elleriniz matın üzerinde olacak şekilde (Bir kedi gibi dört ayak üzerinde) pozisyon alın. Dirseklerinizi kilitlemeden, elleriniz omuzlarınızın hizasında, parmaklarınız öne doğru bakacak şekilde durun. Nefes alırken karnınızı içeriye doğru çekerek kambur pozisyona gelin. Başınızın öne doğru sarkmasına izin verin. Bu kedi pozudur. Nefes verirken karnınızı rahat bırakarak sırtınızı yavaşça tam aksi yönde yay pozisyonuna getirin. Başınızı yukarıya bakacak şekilde yavaşça kaldırın. Bu pozları birkaç kez nefes alıp vererek tekrar edin.

Bhujangasana (Kobra Pozu)

Omuzlarınızı, karnınızı, akciğerlerinizi ve göğsünüzü aynı anda açmayı sağlayan bir pozdur. Yüz üstü uzanarak başlayın. Dirsekleriniz vücudunuza yakın olarak şekilde ellerinizi omuzlarınızın yanında konumlandırın. Kollarınızdan güç alarak üst bedeninizi yavaşça kaldırmaya başlayın. Kalça ve bacaklarınız yerde olmalı. Belinizi çok zorlamadan yavaşça yay pozisyonunda üst bedeninizi kaldırın.

Ardha Matsyendrāsana (Oturarak Burgu)

Omurga için rahatlatıcı bir duruştur. Bacaklarınızı öne doğru uzatarak oturun. Diziniz bükülü bir şekilde sağ bacağınızı diğer bacağın üzerinden geçirin, ayağınızı yere basın. Sol dizinizi bükerek, ayağınızı kalçanızın altına doğru kaydırın. Üst bedeninizi sağa doğru döndürün, sol dirseğinizle sağ dizinizden destek alın. Sağ eliniz yerde olacak şekilde üst bedeninizi burgu pozisyonunda esnetin. Aynı hareketleri diğer taraf için de yapın.

Trikonasana (Üçgen Poz)

Hem bacaklarınızı hem de üst bedeninizi esnetebileceğiniz bir pozdur. Tadasana pozundan geçiş yapılabilir. Sağ bacağınızı öne doğru uzatarak bacaklarınızla üçgen bir pozisyon oluşturun. Sırtınız dik olacak şekilde yavaşça öne doğru eğilin. Sol kolunuzu aşağıya doğru uzatın ve avuç içleriniz yerde olacak şekilde durun. Yere uzanamıyorsanız yoga bloğunu ya da kalın bir kitabı yükselti olarak kullanabilirsiniz. Üst bedeninizi belinizin pozisyonunu bozmamaya çalışarak sağa doğru çevirin, sağ kolunuzu yukarıya doğru uzatın. Aynı işlemi diğer taraf için de yapın.

Ceset Pozu (Savasana)

Tam anlamıyla bir dinlenme pozudur. Sırt üstü uzanarak, gözler kapalı, kollar ve bacaklar serbest pozisyonda bırakılır. Göz bandı ve battaniye kullanarak dinlenme keyfinizi maksimuma çıkarabilirsiniz. Bu pozda on beş dakika ve daha uzun süre kalabilirsiniz.

Yoga Tek Kişilik Midir?

Yoga sadece yalnız başınıza uygulayabileceğiniz bir disiplin değildir. Tek kişilik yoga hareketleri iki kişi için de uyarlanabilir. Partneriniz ya da arkadaşınızla birlikte yoga yaparak birlikte geçirdiğiniz zamanı daha verimli kılabilirsiniz. İki kişi yoga hareketleri arasında Sırt Sırta Sandalye Pozisyonu, Oturan Kedi ve İnek Pozu, Partner Twist, Double Boat gibi pozları birlikte uygulayabilirsiniz.

Evde Yoga için Gerekli Malzemeler Spor Park’ta!

Dünyaca ünlü ve yerli markaların en kaliteli yoga malzemelerine Spor Park farkıyla sahip olabilirsiniz. Hemen şimdi, ihtiyacınız olan malzemeler için web sitemize göz atmaya başlayın!

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.